Introductie Stanley 55
Het clubhuis van de Stanley wordt helaas niet verhuurd.
Onze Scoutinggoep maakt deel uit van de landelijke vereniging Scouting Nederland. In ons land zijn zo'n kleine 1500 groepen actief. Een aantal groepen vormt samen een regio, Stanley 55 is zelf een onderdeel van de Regio Haaglanden.
Van het contributiebedrag dat de leden betalen, wordt jaarlijks een deel afgedragen aan het landelijk niveau. Daarvoor ontvangen jeugdleden zes keer per jaar het blad Scouty, terwijl de ouderen tien edities van Scouting Magazine ontvangen. De bevers krijgen drie keer per jaar hun eigen Beverpost. Verder wordt dat geld onder meer besteed aan verzekeringen, beheer van verenigingseigendommen zoals kampeerterreinen en gebouwen en ondersteuning van het Scoutingspel.
De Stanley 55 organisatie bestaat uit meerdere lagen. Wilt u meer weten over de organisatorische opbouw van de Stanley 55 dan kunt u dat hier vinden.
Geschiedenis van Stanley 55
In de tweede Wereldoorlog was Scouting verboden door de bezetter, maar na de bevrijding schoten de Scoutinggroepen uit de grond. Zo ook in het Haagse Benoordenhout.
Een zevental jongens vormden de eerste patrouille en in september 1945 was er sprake van de Benoordenhoutgroep die als 55e groep werd ingeschreven in het register van het Haagse district van de Vereniging Nederlandse Padvinders (Nederland kende toen nog vier scoutingorganisaties : twee voor meisjes en twee voor jongens).
De naam Benoordenhoutgroep werd wat saai bevonden en gekozen werd voor de naam "Livingstone". Een andere groep was ons echter al voor, en aldus werd het "Stanley", naar de ontdekkingsreiziger die vele tochten dwars door het toen nog onbekende Afrika heeft gemaakt.
In de eerste jaren van haar bestaan waren de opkomsten van de groep afwisselend in de Duinzichtkerk en de Oranje Nassauschool. Eind 1946 werd het toenmalige buiten "Oostduin" verkocht aan de Nederlandse Hervormde Kerk. Zonder relaties vaart niemand wel, zo ook de jonge scoutinggroep, die vanaf het begin 1947 gebruik mocht maken van één van de voormalige dienstgebouwtjes; daarmee zat de groep op één van de meest unieke plekjes in Den Haag. Park Oostduin of Arendsdorp is nu een park midden in Den Haag waar de Stanley 55 nog steeds wekelijks zijn opkomst houdt.